Želja za temeljito organizacijo doma je seveda ustvariti prostor, v katerem se dobro počutimo, običajno pa je povezana tudi s tem, da se želimo prestaviti s točke, kjer smo se znašli ali pa nekoliko obstali, in si želimo spremembe na bolje. Čeprav se zavedamo, da nas preveč vsega, neurejenost prostorov ter nepotrebne in odvečne stvari v naših domovih obremenjujejo, se od njih vendarle težko ločimo. Razlogi so različni: čustvena navezanost, oklepanje preteklosti, slaba vest za zgrešene nakupe, misel, da nam stvari še kdaj koristijo ali morda strah, kaj nas čaka v prihodnosti. Gre za osebno pot, soočanje s seboj, ki pa je tudi priložnost za razmislek kje smo in kam gremo. Vsak ima svoj osebni razlog zakaj se lotiti temeljitega organiziranja stanovanja ali hiše, pri čemer končni cilj ni le urejen dom, ampak živeti bolj polno, navzoče, uglašeno.

Dom vpliva na naše zdravje, počutje in kakovost spanca

Obkroženost s preveliko količino stvari povečuje raven stresnega hormona kortizola, kar povzroča depresijo, nespečnost in tesnobo. Znanstveniki, ki so raziskovali vpliv (ne)urejenosti domov na počutje žensk, so ugotovili, da je kortizol višji pri tistih ženskah, ki živijo v neorganiziranih domovih. Nered povzroča negativne misli, zmanjšuje motivacijo in zadovoljstvo. Izsledki raziskav kažejo, da življenje in delo v organiziranih prostorih spodbuja pozitivno naravnanost, zdrave navade, družbeno odgovornost, zmanjšuje stres in vpliva na kakovost spanja.

V urejenih prostorih smo bolj učinkoviti

Naši možgani imajo radi red. Razmetana miza, kupi papirja, natrpan kuhinjski pult, prepolne omare z oblačili so neprestani vizualni opomniki, ki izčrpavajo naše kognitivne sposobnosti in tako zmanjšujejo zmožnost koncentracije in učinkovitosti. V urejenih prostorih se boste tako lažje osredotočili, manj odlašali in hitreje zaključili delo.

Lažje boste začeli dan

Ko boste zjutraj odprli garderobno omaro, kjer so vaši najljubši kosi, v katerih se dobro počutite, se boste zlahka uredili in boste energijo porabili za pomembnejše odločitve. Priprava na nov dan v urejeni kuhinji in kopalnici je prav tako dober in miren začetek za uspešen dan.

Imeli boste več časa

Čas je dragocen. V organiziranem domu, kjer ima vsaka stvar svoje mesto, ničesar ne iščemo in ne zapravljamo časa s pospravljanjem, čiščenje pa je enostavnejše in hitrejše. Organiziran dom nam tako povrne čas za bolj pomembne stvari.

Prihranili boste tudi denar, saj navlaka (veliko) stane!

V organiziranem domu veste, kaj imate in kje, zato ne bo več nepotrebnih nakupov. Prav tako se skozi proces urejanja doma izurite in točno veste, kaj potrebujete ali želite in kaj ne. Kdor temeljito pospravi dom, spremeni odnos do potrošništva in dobro premislili, kaj bo prinesel v svoj dom.

Občutili boste veliko zadovoljstvo in videli nove priložnosti

Ko boste stvari, ki jih ne potrebujete, pustili za seboj, ne boste ničesar izgubili, ampak ravno nasprotno, bogatejši boste za veliko zadovoljstva in veselja. Stvari, ki vam niso v veselje ali jih ne potrebujete, vas ne bodo več ovirale, saj se fizična odvečnost odraža tudi na psihični ravni. Z urejenim domom boste postali najboljša verzija sebe in boste na dobri poti, da zaključite nedokončane projekte in uresničite svoje cilje. Pospravljen dom je lahko lep začetek za novo poglavje v vašem življenju. V urejenih prostorih tudi nove ideje in navdih dobijo svoj prostor.

Organiziranja doma se seveda lahko lotite sami, če pa nimate motivacije ali če ne veste kje bi začeli in kako priti do konca, vam lahko pomagam, da pospravite enkrat za vselej in naredite trajno pozitivno spremembo. Naše sodelovanje bo zaupno.

Kontakt