“Pospravljanje je le orodje. Končni cilj je živeti polno življenje. Ko uredite dom, uredite tudi svoje tekoče zadeve in preteklost. Zato lahko zelo jasno vidite, kaj v življenju potrebujete in česa ne, kaj bi morali narediti in česa ne.” Marie Kondo

Marie Kondo je japonska avtorica svetovne uspešnice Umetnost pospravljanja – urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje. Po številnih letih raziskovanja je razvila svojo metodo urejanja in organiziranja prostorov, ki ima trajne rezultate in resnično spremeni naš pogled na življenje. Z njeno tehniko ne dosežemo le to, da temeljito pospravimo dom, ampak spremenimo pogled na naše imetje, sebe in življenje nasploh. Metoda korenito vpliva na naše navade in pomaga razumeti, kdo smo in kako želimo živeti. Ne gre le za metodo, ampak za način življenja.

Osnovno pravilo je, da obdržimo stvari, ki nas osrečujejo. Metoda je enostavna in težka hkrati. Če jo izvedemo po korakih in pravilno, ni zapleteno. Zahtevna pa je v tem, ker gre za notranje potovanje. Ko se odločite, da boste dom pospravili po metodi Konmari, se soočate sami s seboj preko svojega imetja. Naredite pregled vseh svojih stvari, ki jih posedujete. In ko to opravite, boste zaznali veliko spremembo. Najprej zato, ker bo življenje postalo lahkotnejše in predvsem zato, ker se boste lahko osredotočili na tisto, kar je za vas resnično pomembno.

Metoda se bistveno razlikuje od drugih načinov pospravljanja po tem, da se pred urejanjem doma posvetimo vizualizaciji, kako želite živeti, in vašim ciljem, ki so v sozvočju z vašimi vrednotami.  S holističnim pristopom se spoštljivo prilagaja posamezniku. Urejanje doma ne poteka po  prostorih, ampak po kategorijah po naslednjem vrstnem redu: oblačila, knjige, dokumenti, komono (drobnarije) in sentimentalne stvari (fotografije, spominki).