Temeljita ureditev doma naj bo enkraten dogodek. To pomeni, da svoje stanovanje ali hišo temeljito pospravimo enkrat in naenkrat (v doglednem času). Pregledamo vse, kar imamo, in stvarem določimo svoje mesto. Ureditev doma ima precej širši smisel, kot le to, da je vse lepo zloženo in organizirano. Dom naj nas podpira in v njem se moramo počutiti kar se da dobro.

Z urejenim domom si boste izboljšali kakovost življenja. Spremembe boste občutili na vsakodnevni ravni. O tem, zakaj pospraviti stanovanje ali hišo in kaj boste pridobili, ko bo vaš dom popolnoma urejen, lahko preberete v zapisu s klikom na povezavo.

Najprej je potrebna odločitev  

Temeljita ureditev doma je kot popotovanje vase, ki zahteva čas, energijo in soočanje s seboj. Vendar bo ves trud na koncu poplačan z zadovoljstvom in veliko spremembo na bolje.

Pred pospravljanjem si vzamemo čas za razmislek

Razmislimo o našem načinu življenja in zakaj želimo pospraviti, kaj želimo izboljšati in spremeniti. Osredotočimo se na to, kako se želimo počutiti, ko bo dom popolnoma urejen.

Pospravljanja se lotimo po kategorijah in ne po prostorih

Začnemo z oblačili, nadaljujemo s knjigami, nato z dokumenti, sledi vse ostalo in čisto na koncu pregledamo še sentimentalne stvari. Pospravljamo torej postopoma in ko urejamo določeno kategorijo, pregledamo vse stvari, ki sodijo skupaj. To pomeni, ko se lotimo oblačil, pregledamo vsa oblačila, tudi tista, ki jih nimamo v osrednji garderobni omari, ampak še v drugih prostorih.

Obdržimo le tisto, kar imamo radi in kar res potrebujemo

Merilo, kaj obdržati je zelo preprosto: v domu naj bodo le stvari, ki so nam všeč in jih uporabljamo.

Najprej vse pregledamo in razporedimo ter nato določimo mesto

Ko stvari določene kategorije pregledujemo, jih razporedimo glede na to, kaj bomo obdržali in kaj pustili za seboj. Za stvari, ki jih ne bomo obdržali, določimo, ali jih bomo podarili, prodali, porabili za drug namen ali zavrgli. Stvarem, ki jih bomo obdržali, določimo mesto, pri čemer je pomembno, da stvari iste kategorije shranjujemo skupaj. Tako bodo tudi vsi člani v družini vedeli, kje se kaj nahaja. Pri shranjevanju naj velja preprostost: vse naj bo pregledno, na dosegu roke in enostavno za vzdrževanje reda.

Ko bo dom urejen, ne boste več pospravljali

To drži! Ko boste temeljito organizirali dom, boste stvari le še vračali na svoje mesto. Tudi, ko bo dom navidezno neurejen (ko boste kaj ustvarjali, pripravljali ali ko bodo vaši otroci pri igri), bo dom, ki je dobro organiziran, enostavno in hitro pospravljen. Tako lahko svoj dragocen čas, energijo in pozornost namenite pomembnim stvarem.

Tistim, ki potrebujejo pomoč, svetovanje, usmeritev in motivacijo pomagam s posebno tehniko, da pospravljanje doma lažje in hitreje zaključijo. Sem certificirana svetovalka za holistični pristop, ki ga je razvila Marie Kondo.