Pospravljanje po metodi Marie Kodo je učinkovit način za ureditev doma, ki se prilagaja našemu načinu življenja, urejenost in prijetnost pa tako vidimo kot tudi občutimo. V urejenem domu se prepletajo lepota, praktičnost, umirjenost, prijetno vzdušje in osebni pečat, ki v domu pričara edinstvenost in domačnost. Z vsako izkušnjo pri svetovanju za ureditev doma “enkrat za vselej” z večjo zagotovostjo lahko trdim, da ima urejen dom res veliko moč, kar se odraža pri povsem vsakodnevnih opravilih, zlasti pa v počutju in naših mislih. Urejen dom je bistvenega pomena, da živimo na način, kot si želimo. In tudi zelo pomembno: ko je dom temeljito urejen, z lahkoto in brez posebnega napora urejen tudi ostane.

Način pospravljanja je sistematičen in obvladljiv, cilj pa dosegljiv

Temeljite ureditve doma po metodi Marie Kondo se lotimo po korakih: odločitev, razmislek in pregled stvari po kategorijah (in ne po prostorih) po točno določenem vrstnem redu, pri čemer je kriterij, da obdržimo le stvari, ki nagovarjajo naše srce in jih res potrebujemo. Razmislek nam pomaga, da imamo jasen cilj, pravila in vrstni red pa nam omogočajo strukturiran pristop, da s pospravljanjem resnično zaključimo.

Pospravimo enkrat in naenkrat

Marie Kondo je zapisala, da je življenje prekratko, da bi stalno pospravljali, zato s tem opravimo enkrat za vselej. Na ta način bo razlika vidnejša in občutnejša, kot da bi pospravljali večkrat po malo. Proces ureditve doma pa vpliva tudi na sprejemanje odločitev in prepoznavanje prioritet ter spreminjanje navad in našega odnosa do stvari.

Ko boste občutili, kako je bivati v temeljito urejenem domu, ni več poti nazaj

Kdor temeljito pospravi svoj dom, si ne predstavlja več, da dom ne bi bil urejen. Občutki olajšanja, razbremenitve in nadzora prinašajo jasne misli in mir. Urejenost doma je z lahkoto vzdrževati in tudi čiščenje bo hitreje in lažje opravljeno, bodisi če to delate sami bodisi imate za čiščenje pomoč.

Pospravljanje z namenom

Urejen dom je le orodje, končni cilj pa živeti polno življenje. Svoj čas, energijo in pozornost lahko namenimo stvarem, ki nam pomenijo največ, saj je smisel urejenega doma, da nas podpira.  Urejen dom nam omogoča, da lahko živimo življenje, po kakršnem hrepenimo.