Dom nam nudi zavetje, udobje, omogoča zasebnost, daje občutek pripadnosti, nas povezuje, ustvarja razpoloženje in se spreminja z našimi potrebami. Stvari v domu zrcalijo, kako živimo in hkrati vplivajo na to, kako poteka naš vsakdan. V zimskih mesecih in prazničnih dneh smo še več časa doma in imamo tudi več obiskov. Urejen dom nam lahko poenostavi marsikatero opravilo, olajša priprave na praznične dni in predvsem omogoča, da praznike tudi doživljamo. Priprave začnimo s pospravljanjem. Čas, ki ga vložimo v pospravljanje, se bo povrnil v obliki zadovoljstva, umirjenosti, dobrega počutja in več časa za tisto, kar imamo radi.

Vprašajte se, kako se želite počutiti

Preden se lotite pospravljanja, razmislite, kako želite, da potekajo vaši dnevi in predvsem, kako se želite počutiti in kaj so za vas lepi prazniki. Razmislek pomaga usmeriti pozornost v tisto, kar je za vas pomembno. Sprehodite se po prostorih doma in preglejte, ali podpirajo vaše predstave. Pozorni bodite zlasti na tiste dele doma, kjer boste preživljali največ časa in na vidne površine. Kar gledamo vsak dan se tako zelo navadimo, da nekaterih stvari sploh ne opazimo več. Zato odstranitev ali zamenjava nekaterih predmetov na policah ali stenah lahko prinese pravo osvežitev.

Pospravljanje načrtujte

V naslednjih dneh si rezervirajte čas za pospravljanje. In začnite. Stvari pregledujte po kategorijah: najprej oblačila, nadaljujte s knjigami in dokumenti. Nato preglejte vse ostalo prav tako po kategorijah, kar smiselno sodi skupaj. Podobne stvari shranjujte na enem mestu na pregleden in enostaven način za vzdrževanje reda. Podarite ali prodajte stvari, ki vam niso v veselje in jih ne potrebujete. Ne pozabite na shrambo in hladilnik ter na zlato pravilo, da naj bo vedno nekaj praznega prostora. Preglejte tudi novoletne okraske. Sentimentalne stvari pustite za konec. Sledi čiščenje, ki je v pospravljenem domu hitro opravljeno.

Okrasite dom in dodajte majhne pozornosti

Ko je dom pospravljen, je čas za okrasitev. Dodajte sveče in lučke. Svetloba naredi čudovito vzdušje, pričara toplino in domačnost. Pri svetilih izberite tople tone, ker so bolj podobni naravnim in delujejo pomirjajoče. V dom prinesite nekaj iz narave, kar najdete na sprehodu, na primer vejice, storže ali mah. Pri okraskih se omejite na temo ali določene barve, lepše je manj kot več. Na kavč in počivalnik dodajte odeje in blazine. Dobro se obnese tudi košara, kamor hišni tekstil lahko pospravite. Za piko na i dom še odišavite in vklopite glasbo.

Nekaj tako preprostega, kot je urejen dom, prinaša veliko spremembo na to, kako doma preživljamo čas. Pospravljanje naj ne bo stresno, ampak osvobajajoče. Pri temeljitem pospravljanju ne gre za to, da čim več pomečete stran, ampak, da se obkrožite s tistimi stvarmi, ki jih imate radi. Smisel urejenega doma je, da nas podpira, da živimo srečno. Med prazniki in vsak običajen dan.

Če potrebujete podporo in pomoč, da svoj dom pospravite enkrat za vselej, se obkrožite s stvarmi, ki jih imate radi, in ustvarite prostor, čas in veselje za tisto, kar vam pomeni največ, mi lahko pišete na: info@tinamarkun.si