Če želite temeljito pospraviti dom, se boste verjetno vprašali, kje začeti. Ko strankam pomagam organizirati stanovanje ali hišo, najprej pregledamo oblačila in uredimo garderobo. Tako svetuje tudi mojstrica urejanja domov Marie Kondo, avtorica knjige Umetnost pospravljanja – urejeno stanovanje bo spremenilo vaše življenje. Zakaj?

 

 

Urejena garderobna omara ima takojšen in velik vpliv na vsakodnevno življenje

Ste že kdaj začeli dan stresno, ker niste vedeli, kaj obleči, ali pa niste našli oblačila, ki ste ga želeli obleči? V takem primeru je težko pričeti dan zadovoljno in umirjeno. Urejena omara, v kateri so kosi, ki jih radi nosimo in v katerih se dobro počutimo, nam bo zelo olajšala jutranjo pripravo in pripomogla, da se bomo lahko osredotočili na to, kar prinaša dan. Potek jutra narekuje potek dneva, zato ni vseeno, kaj vidimo in kako se počutimo vsako jutro, ko odpremo garderobno omaro.

Urejena omara je velika sprememba za oči in občutke

Temeljito pospravljeni in organizirani prostori in omare so prijetni za oči.  Prav zato v procesu pospravljanja stranke spodbujam, da fotografirajo stanje prej in potem. To je tudi motivacija, da urejanje doma zaključijo, saj je razlika opazna tako za oči kot tudi v počutju. Občutek olajšanja po temeljitem pospravljanju je skupen prav vsem. Ko se poslovimo od vsega nepotrebnega ali kar nam vzbuja negativne občutke in se obkrožimo samo s tistim, kar imamo radi, je res vznemirljivo in poživljajoče. Odpreti urejeno omaro z oblačili ali predalnik s perilom pa pravo veselje.

Urejena oblačila krepijo samozavest  

Če se vrnemo k jutranji izkušnji, ko izbiramo oblačila v stresu, ali ko ne najdemo želenega kosa in v naglici oblečemo tisto, kar imamo pri roki, se to odraža tudi na našem počutju in navzven. Če pa v omari takoj najdemo tisto, kar želimo, in če imamo samo najljubša oblačila, bomo dan začeli pozitivno in z več energije. Z urejeno omaro se tudi izognemo odločevalski utrujenosti.

Če je garderoba urejena, porabimo manj časa in denarja

Ko je garderobna omara urejena, bo pregledovanje oblačil pred sezono, razvrščanje ali vračanje čistih oblačil nazaj v omaro zelo enostavno opravilo, ki ga boste opravili mimogrede in z zadovoljstvom. Točno boste vedeli, kaj imate in kje, vse bo pregledno in enostavno dosegljivo in točno boste vedeli, kaj vam še manjka ali kaj bi želeli nadomestiti. Pri svojih željah boste zelo jasni in tudi bolj izbirčni boste postali, kaj novega boste dodali. Za lepo zložena oblačila je lepše poskrbljeno, zato se bodo ohranila dlje, in ker so lepo urejena oblačila privlačnejša, jih boste večkrat oblekli.

Oblačila nas učijo, kaj imamo radi

Kaj nam vzbuja veselje je tako preprosto in hkrati težko vprašanje, ko v procesu urejanja doma pregledujemo vse, kar imamo: od stvari v naših omarah do kupov papirjev. Toda ravno pri oblačilih  imamo jasne občutke in točno vemo, kaj nam je všeč, kaj radi nosimo in v katerih oblačilih se počutimo dobro in v katerih le »v redu«. Ko dom začnemo z urejanjem oblačil, naše možgane in telo učimo prepoznavati občutek, kaj imamo radi, in zaupamo v svoje odločitve, kaj obdržati in kaj ne. Vedno bolj ostro zmožnost presoje in jasne misli pa bomo lahko prenesli tudi na druga področja svojega življenja.