Hiter ritem življenja, številne možnosti izbire, stalno novi trendi in potrošniška kultura vplivajo na nas, pa če se tega zavedamo ali ne, in se zrcalijo v naših odločitvah, razmišljanju, odnosu do stvari in okolja ter v naših navadah. Pa tudi v naših garderobnih omarah. Pospravimo omare in zadihajmo, zamenjajmo in se osrečimo, bodimo dobrodelni in osrečimo druge so osrednja sporočila dogodka Obleko podarim-dobim, ki smo ga Lea, Jana in Tina zasnovale z močnim skupnim ciljem, da si nastavimo ogledalo za lepše življenje, urejen dom in bolj zdrav planet.

Naša želja je bila ženske spodbuditi, da počistijo garderobo, jih opogumiti, da prinesejo najlepša neuporabljena oblačila in jih zamenjajo ali podarijo na dogodku, ki ga je obogatila kopica dobrih nasvetov.

Pobuda za takšen dogodek je prišla iz povezljivih vsebin, s katerimi se organizatorke dogodka ukvarjamo pri svojem delu, in iz želje združiti različne vidike na temo oblačil: kakšno je psihološko ozadje našega odnosa do oblek, kako ustvariti garderobo, v kateri bodo oblačila, ki jih radi nosimo in so usklajena z našimi danostmi in vrednotami, ter kako lahko z izmenjavo oblačil sami prispevamo k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, povrhu pa naredimo še nekaj dobrodelnega. Posebno noto dogodku pa daje tudi druženje in miselnost, da z majhnimi spremembami pri sebi lahko pozitivno vplivamo tudi širše.

Soočenje z garderobo ima globlje plasti: gre za soočenje s seboj, svojimi željami, sanjami, nerealnim istovetenjem. Dotaknile smo se tudi vprašanja, zakaj se nam je velikokrat tako težko posloviti od oblačil; lahko gre za neizžalovane izgube, za čakanje na drugačen jutri … Govorile smo o tem, kako osvobajajoče je, če se ne istovetimo s svojim imetjem, in kako zelo zdravilno je, ko uredimo svojo garderobo.

 Udeleženke so izvedele, kako naj izhajamo iz svojih naravnih danosti in oblikujemo podobo ter usklajeno garderobo, ki ustreza našemu načinu življenja; spoznale so zlata pravila nakupovanja, razloge, zakaj sploh kopičimo, kako se posloviti od reči, ki jih hranimo ‘za vsak primer’, kam z oblačili, od katerih bi se radi poslovili, ter kako urediti garderobno omaro, ki jo z veseljem odpremo in v njej enostavno ohranjamo red.

Fotografije z dogodka

O pobudnicah dogodka:

Lea Pisani je strokovnjakinja za celovito podobo osebnosti (Image Consultant) in avtorica treh knjig o kulturi oblačenja. Svetuje in izobražuje v različnih izobraževalnih sistemih in podjetjih ter oblikuje uniforme in službena oblačila. Svetuje posameznikom, ki želijo oblikovati podobo, skladno z njihovimi osebnostnimi lastnostmi, naravnimi danostmi in načinom življenja. Lejin slogan je Več vem, manj potrebujem in ga udejanja na vseh področjih delovanja.

Jana Lavtižar je psihoterapevtka ter »neslužbena« okoljevarstvenica, ki je med drugim prevedla knjigo Dom brez odpadkov. Ima večdesetletne izkušnje s področij predelovanja, čiščenja in poslavljanja od preteklosti, kar njenim klientom omogoča, da lažje zadihajo in končno stopijo v sedanji trenutek. Strastno verjame, da je v naših domovih manj v resnici več, in s praktično uporabo tega načela prav dobro živi.

Tina Markun je svetovalka za urejanje domov in je prepričana, da se zadovoljstvo in dobro počutje začneta v naših domovih in da je urejen dom bistvenega pomena, da živimo tako, kot si želimo. Pomaga drugim, da svoje stanovanje ali hišo organizirajo enkrat za vselej in ustvarijo prostor, čas in veselje za tisto, kar jim pomeni največ. Je prva certificirana svetovalka za urejanje domov po holistični metodi Marie Kondo v Sloveniji.