Zakaj je pri pospravljanju bolj pomembno vprašanje, kaj bomo obdržali in ne, kaj bomo zavrgli?

V novem letu si radi postavljamo nove cilje. Če je pospravljen dom eden izmed njih, je začetek leta lepa priložnost, saj urejen dom podpira tudi druge zastavljene cilje in nam lahko zelo pomaga, da jih dosežemo. Namen ureditve doma je veliko globlji kot to, da je vse lepo pospravljeno. Temeljito pospravljen dom nam omogoča, da v življenju stopimo naprej.

Pospravljanje je zaradi odločitev, kaj obdržati in kaj ne, lahko  težko opravilo, zato ga radi odložimo, se ga ne lotimo ali stvari skrbno pospravimo na mesto, da jih ne vidimo. Morda poznate občutek, ko ste veliko stvari zavrgli, pa je bila omara še vedno polna.  Če pregledujete stanovanje, omare in predale, kaj bi šlo ven, se vam lahko zgodi, da nikoli ne boste pospravili do konca in se boste ob pogledu na kup, za katerega ste se odločili, da gre stran, začudili, kako je bilo mogoče, da so vse te stvari imele mesto v omari, omara pa je še vedno polna in še vedno niste zadovoljni, ko jo odprete.

Morda se vam zdi, da ni razlike med tem, ali med stvarmi izbirate tiste, ki jih imate radi, ali tiste, ki jih želite zavreči. Vendar je s psihološkega vidika velika razlika. Ko med stvarmi izbirate tiste, ki jih imate radi, se osredotočite na pozitivno plat, če pa pregledujete stvari, ki jih želite zavreči, dajete prednost negativnim čustvom.

Negativna čustva imajo veliko večji vpliv na naše misli kot pozitivna. Raziskava angleških besed je pokazala, da je med 558 izrazi za čustvena stanja le dobrih 30 odstotkov izrazov za pozitivna čustva. Dokazano je, da naši možgani dajejo večjo pozornost negativnim izkušnjam. Če se osredotočimo na to, da zavržemo stvari, ki jih ne maramo, bomo dosegli le to, da v domu ne bomo imeli stvari, ki jih nimamo radi. Ali z drugima primeroma povedano: če nismo bolni, še ne pomeni, da smo zdravi, ali če nismo žalostni, še  ne pomeni, da smo srečni. Torej, če se osredotočimo, da zavržemo stvari, ki jih nimamo radi, še ne pomeni, da bomo obkroženi s stvarmi, ki so nam v veselje. Zato se pri pospravljanju sprašujemo, kaj imamo radi, kaj nam bo pomagalo, da bomo dosegli cilje in da se bomo dobro počutili ter da bomo preživljali čas tako, kot si želimo.

Ko se ukvarjamo s stvarmi, ki jih imamo radi, bomo tudi z večjim veseljem pospravljali. Najti prostor za stvari, ki nam nekaj pomenijo, so nam v veselje in jih resnično potrebujemo, je veliko lažje in tako bo tudi z vzdrževanjem reda, ko bomo s pospravljanjem zaključili. In seveda bivanje v prostorih z najljubšimi stvarmi je neprimerljivo prijetnejše.

Tina Markun, Urejanje domov

Podpora in pomoč, da svoj dom pospravite enkrat za vselej, se obkrožite s stvarmi, ki jih imate radi, in ustvarite prostor, čas in veselje za tisto, kar vam pomeni največ

info@tinamarkun.si