Shramba je dinamičen del doma, ki je stalno v rabi, se prazni in polni. Pregledna in organizirana shramba nam prihrani čas, denar, olajša pripravo obrokov in preprečuje metanje hrane stran. Pri temeljitem organiziranju je najbolje, da shrambo popolnoma izpraznimo in vsa živila damo na eno mesto. Položimo jih lahko na kuhinjski pult ali jedilno mizo. Živila pregledamo in razvrščamo po kategorijah: moka, testenine, stročnice, začimbe, prigrizki, sestavine za peko itd. Pri pregledovanju bodimo pozorni na rok trajanja.

Podobna živila shranjujemo skupaj

Tako kot pri ostalih stvareh v domu je priporočljivo, da tudi v shrambi podobne stvari shranjujemo skupaj ne glede na to, ali imamo za shrambo poseben in ločen prostor ali pa dodatna živila hranimo v kuhinjskih predalih oziroma omarah. Za shranjevanje živil so zelo primerne prozorne posode. Na trgu je ogromno možnosti. Sama imam rada steklene, ki se lepo očistijo in so večnamenske.

Shranjevanje v posodah – da ali ne

Ko s strankami urejamo shrambo, je vedno vprašanje, ali naj se vsa živila shranjujejo v posodah. Tukaj ni enotnega odgovora. Na primer, če testenine kupujete v polkilski ali kilski embalaži in če pri kuhanju uporabite celotno embalažo, jih ne boste vmes prelagali v posode. Če pa na primer kupujete domače testenine brez plastične embalaže, jih boste zagotovo hranili v primerni posodi. Za živila, ki jih raje hranimo v originalnem pakiranju, poskrbimo, da so po odprtju na enem mestu, za ohranitev svežine pa uporabimo sponke ali elastike. Hranimo jih v košarah, škatlah ali večjih posodah, ki jih lahko tudi opremimo z napisi. Tako bodo vsi člani v družini vedeli, kje so sestavine, enostavneje bo pripraviti seznam za nakupe, živila pa boste po prihodu iz trgovine ali tržnice enostavno razvrstili na svoje mesto in tako ohranjali red.

Torej tudi shramba naj se prilagaja našemu načinu življenja in navadam ter upoštevajmo praktičnost. Smiselno je, da v posodah hranimo živila, ki so pogosto v uporabi, embalaža pa se lahko hitro strga. V prozornih posodah lažje vidimo, kaj imamo, prav tako posode ohranjajo svežino živil in zmanjšujejo verjetnost vdora škodljivcev.

Velikost posode določimo glede na pogostost uporabe. Če določena živila uporabljamo pogosto, za te namenimo večje posode. Za najboljši izkoristek prostora in za večjo preglednost je treba upoštevati tudi velikost polic, omar ali predalov. Dobro je izbrati takšne posode, da lahko shranimo celotno standardno pakiranje in se tako izognemo presežkom, ki v shrambi jemljejo dodaten prostor.

Shramba lahko razbremeni kuhinjo

Če imamo ločen prostor za shrambo, lahko del namenimo tudi za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in posod, ki jih ne potrebujemo vsak dan, in tako lahko razbremenimo prostor v kuhinji (na primer opekač za kruh, pladnji za peko, večji lonci). V shrambi se zelo obnese tudi prazen prostor, kamor lahko shranimo na primer že pripravljeno hrano, ki se ohlaja in je še ne moremo postaviti v hladilnik, ali na primer pecivo, zelenjavo in sadje.

Ustvarite dodatni prostor

V primeru, da vam zmanjkuje prostora, lahko na vrata ali steno namestite dodatne kljukice  ali teleskopsko palico, na katero lahko obesite vrečke z živili ali predpasnik.  Zelo se obnesejo mrežasto pletene vrečke, ker boste takoj videli vsebino.

Tudi v shrambi so dobri in slabi sosedje

Pri shranjevanju je dobro vedeti, da se nekateri predelki ne shranjujejo skupaj. Na primer čebula naj se ne dotika krompirja ali jabolk, saj pri krompirju pospešuje brstenje, pri jabolkih pa gnitje in tako skrajšuje rok trajanja. Prav tako je dobro, da moke ne shranjujemo skupaj z začimbami, saj se bo moka navzela vonja.

Ključ do urejene shrambe je, da nekajkrat na leto prevetrite njeno vsebino in tako vam je nikoli več ne bo treba popolnoma organizirati, ampak jo boste le sproti dopolnjevali in prilagajali.

Tina Markun, Urejanje domov

Certificirana svetovalka za organizacijo domov po metodi Marie Kondo