Z domom je povezanih veliko vidikov našega življenja. Od počutja do preživljanja časa, od odnosov do naših vrednot. Ko dom odraža, kaj imamo radi, postane prijetno okolje, kjer se lahko po napornem dnevu umirimo, sprostimo in napolnimo z energijo ter se tako lažje soočamo z vsakodnevnimi izzivi. Ko pa smo prezaposleni, se to rado pozna tudi doma, ker nimamo dovolj časa, da bi vzdrževali red in nam stvari lahko uidejo iz rok. Zato je dobro, da nekatere stvari poenostavimo. Zbrala sem nekaj preprostih rešitev, da boste lahko brez napora in stresa v domu vzdrževali red:

Naredimo prazen prostor za odlaganje stvari, ki jih imamo namen odnesti iz doma. Stvari, ki jih moramo vrniti (npr. knjige iz knjižnice), darilo, ki čaka, da ga odnesemo prijateljici, oblačila, od katerih smo se poslovili in jih bomo podarili, oblačilo za popravilo ali čistilnico hranimo na enem mestu. Če nimamo možnosti, da bi za to imeli zaprto polico v veži, si lahko omislimo košaro. Sama tako košaro imenujem kar košara za akcijo. Tako ni dvoma, kam s stvarmi, ki imajo doma samo začasno mesto in čakajo, da jih odnesemo.

Če se nekatere stvari odlagajo malo tu in malo tam, v prostoru določite točno določena mesta za te stvari in jih poimenujte. Na primer določite mesto v omari ali predalu za oblačila, ki še niso za pranje ali jih nosite za doma, ko se preoblečete, vendar jih ne želite hraniti skupaj s čistimi oblačili. Določite tudi prostor za prispelo pošto, mesto, kamor odlagate stvari, ki jih vzamete vsakokrat, ko greste od doma (za ključe, torbico, denarnico) in prostor za polnjenje elektronskih naprav. Ta mesta naj bodo enostavno dostopna in tudi tu si lahko pomagate s košarami, saj na tak način omejite še vizualni hrup, prostor pa deluje bolj urejeno in umirjeno.

Po uporabi stvari ne odlagajte, ampak jih vračajte na svoja mesta in določite si standard, kakšen je vaš dom, ko se zjutraj zbudite in pričnete dan. Na primer določite si, da so kuhinjsko korito, delovni pult, jedilna miza, pomivalni stroj in odlagalna mizica ob kavču zjutraj prazni.

V dnevu določite čas, ki ga boste namenili vzdrževanju reda ali vračanju stvari na svoje mesto, kar niste uspeli postoriti sproti. Morda pred večerjo ali po večerji, vsekakor pa preden začenjate rutino umirjanja pred spanjem. Ta čas naj ne bo daljši od 10 do 15 minut.

Ta majhna in kratka opravila lahko naredite prijetna morda ob glasbi, vključite tudi ostale družinske člane in bodite zgled. Zjutraj bo občutna razlika za vse, ali boste pričeli dan v urejenem domu ali pa se bo pogled ustavljal na nedokončanih opravilih in kupih stvari.

Če boste vsak dan namenili le nekaj časa za sprotno pospravljanje, vas vsakodnevna opravila ne bodo obremenjevala. Tako boste imeli več časa za tisto, kar vas veseli in izpolnjuje.

Če imate vprašanje ali če želite svetovanje pri ureditvi doma, mi lahko pišete na: info@tinamarkun.si

Tina Markun

Urejanje domov, certificirana svetovalka za organizacijo domov po metodo Konmari