Urejen dom ni le lepšega videza, ampak spodbuja umirjenost in boljše počutje. Ko pomislimo na hrup, si najprej predstavljamo nekaj, kar ni prijetno poslušati kot na primer ropot motorjev ali udarjanje s kladivom. Obstaja pa še ena vrsta hrupa, ki je prav tako moteča in sicer vizualni hrup.

Podobno kot so neprijetni nezaželeni zvoki, je neprijeten tudi pogled na vse, kar je moteče za oči. Vendar pa ne gre le za estetski vidik. V vizualno hrupnem prostoru nimamo dobrega občutka, tak prostor nas izčrpava ali celo povzroča glavobol in moti pozornost. Razlogi so lahko neusklajenost in preveč barv ali prenatrpanost s predmeti. Čeprav se na vizualni hrup lahko navadimo, še ne pomeni, da nima vpliva na nas. Neprestani vizualni dražljaji tekmujejo za našo pozornost in v takih prostorih se težje umirimo, odpočijemo in osredotočimo. Včasih v prostorih lahko »kričijo« določene točke: na primer hladilnik s številnimi opomniki, magneti, recepti, otroškimi risbicami ali pa na primer stol, naložen z oblačili.  Fizične stvari v naših prostorih določajo jakost zvoka in pametno se je vprašati, kako se počutimo doma, ko pogledamo, kaj je okoli nas. Povzemam nekaj nasvetov, kako lahko zmanjšamo vizualni hrup:

Prepoznajte vizualno hrupna mesta

Če smo prostorov že tako navajeni, da težko prepoznamo hrupna mesta, si lahko pomagamo, da prostor fotografiramo. Iz fotografij je vizualni hrup vidnejši, kot če hodimo po prostoru in iščemo, kaj vse bi lahko spremenili. Morda lahko skrijemo kable elektronskih naprav (na primer zadaj za pohištvo), v veži dodamo dodatno polico za čevlje, ali odstranimo stvari z delovnega pulta v kuhinji.

Vse stvari naj imajo svoje mesto

Ko stvarem določimo mesto, bo enostavnejše in hitreje vzdrževati red. Pametno si je krajši čas (to je lahko le 10 minut na dan) vzeti za to, da stvari vrnemo na svoje mesto, kar nismo uspeli storiti sproti. Takšno vsakodnevno pospravljanje ni naporno, saj smo najtežje odločitve že sprejeli (kaj bomo obdržali in kje bomo stvari hranili).

Prostori naj ne bodo prenatrpani

Ker smo ljudje različno občutljivi na vizualni hrup, je dobro, da si ogledamo prostor in razmislimo o občutkih, ki jih imamo, ko se ozremo naokoli. Praktična modrost manj je več naredi prostor bolj umirjen, v katerem je tudi enostavnejše vzdrževati red ali pa ga prevetriti in zamenjati temo, če imamo radi dekoracije.

Bodite pozorni na svetlobo

Svetloba je še en ključni element vizualnega hrupa, zlasti kadar je je premalo ali preveč. Je v kopalnici mogoče pregorela žarnica ali pa menite, da bi svetlobna veriga lahko prinesla več harmonije na vaši terasi? Ali bi steklena vrata omogočila vstop svetlobe v vežo vašega doma? Z majhnimi spremembami lahko preusmerite svetlobo v vsakem prostoru in ustvarite prijetno vzdušje.

Ne podcenjujte hrupa raznih napisov

Razni napisi na izdelkih so ravno tako lahko hrupni. Če vas to moti, tak hrup lahko zmanjšate, da izdelke (kozmetika, čistila, hrana) pretresete v enotno embalažo ali pa da različne hrupne produkte, ki sodijo skupaj, utišate tako, da jih shranjujete v neprozornih škatlah.

Temeljito pospravite in postavite meje

Poskrbite, da bo vaš dom urejen, privlačen in funkcionalen, v katerem se boste res dobro počutili. Poslovite se od vsega, česar ne marate ali vam ne služi (več). Dom je prostor, nad katerim imamo popoln nadzor, s čim ga napolnimo, zato bodimo izbirčni, kaj pride v naše prostore. Kupujmo manj, dobro in za dlje časa.

Kako temeljito pospraviti dom, si lahko preberete na povezavi tukaj.

Če imate vprašanje ali želite svetovanje pri ureditvi doma, mi lahko pišete na: info@tinamarkun.si

Tina Markun, Urejanje domov

Certificirana svetovalka za organizacijo domov po metodi Marie Kondo