Hygge je danska beseda za občutek, ko smo sproščeni, zadovoljni in v varnem okolju, ko nam je toplo, prijetno in udobno ter ko uživamo tukaj in sedaj v preprostih stvareh. Nanaša se predvsem na stanje duha in življenjski slog, ki je največkrat povezan z vzdušjem v domu. Hygge pa ni samo stvar Dancev, ampak vseh ljudi in kultur.

Ko gre za hygge, je to nekaj, kar zaznavamo s čutili. To so lahko prijetna druženja ob dobri hrani, ko resnično prisluhnemo drug drugemu, vonj po svežem pecivu ali kavi, uživanje ob glasbi, opazovanje ognja in še in še. Gre za to, da ustvarimo prostor, ki ugaja našim čutom in se umestimo v trenutek.

Meik Wiking je v knjigi Moj hygge dom – kako urediti dom, da boste v njem srečni opisal nekaj nasvetov za dom, ki prispevajo k hygge občutkom. Med drugim svetuje, da smo doma bolj pozorni na funkcionalnost kot pa na videz. To pomeni, da se moramo zavedati posledic odločitev, kam postavimo pohištvo in predmete kot na primer, ali so stoli in zofe nameščeni za nepretrgano gledanje televizije ali za pogovarjanje. Predlaga, da najljubšim predmetom najdemo pravo mesto, da nas bodo ti predmeti lahko navdihovali. Na ta način domu dodamo tudi svoj pečat, da dom izžareva, kdo smo. Pri hyggeju gre za skrb in pozornost do podrobnosti ter slavljenje spontanosti in iskrenosti. Poudarja pa tudi, da je za hygge pomembno, da v domu ni navlake in nepotrebnih stvari.

Znano je, da nered jemlje energijo in voljo ter nas celo potre. Ne samo, da nepotrebni predmeti zadušijo zvok v stanovanju, ampak tudi otopijo smisel za uživanje in priročno zapolnijo prostor in nam nalagajo nenehna opravila brez konca. V hygge domu ni navlake, ampak stvari, ki jih imamo radi.

Veliko hygge občutkov v decembru vam želim, pa naj bo to uživanje ob skodelici vroče čokolade, klepetu ob svečah ali ob branju knjig pod toplo odejo. Ali kot je zapisal Wiking: “Vsi si zaslužimo hygge v domu, v katerem smo lahko srečni celo v burnih časih. V svojih malih svetovih smo gospodarji vesolja in morda bomo bolje usposobljeni za ustvarjanje boljšega sveta, če bomo našli srečo doma.”

Če bi si tudi vi želeli urediti ali osvežiti dom za zimske dni, imam v decembru še nekaj prostih terminov in že sprejemam rezervacije za leto 2024. Kot novost nudim tudi individualno svetovanje na daljavo, ko s strankami, ki želijo sami urediti dom, potrebujejo pa konkretne nasvete korak za korakom, sodelujemo po zoomu ali facetimu.

Lahko mi pišete: info@tinamarkun.si ali me pokličete: 041 874 418.

Tina Markun

Urejanje domov, certificirana svetovalka po metodi Konmari