Večkrat me kdo vpraša, koliko časa traja urejanje in organizacija doma. Na to vprašanje ni enotnega odgovora, saj je to odvisno od velikosti doma, količine stvari, števila članov v gospodinjstvu in tudi od njihove zavzetosti. S strankami, ki se odločijo za mojo pomoč pri ureditvi in organizaciji doma, se na prvem srečanju pogovorimo tudi o datumu, do katerega želijo imeti popolnoma urejen in organiziran dom. Če si ne določite časovnice, se lahko zgodi, da pospravljanja ne boste nikoli zaključili.

Priporočam, da proces urejanja zaključite najkasneje v treh mesecih. Seveda je dom mogoče urediti in organizirati tudi v zelo kratkem času.  Če si to zadamo kot prioritetno nalogo  in lahko urejanju namenimo več časa, ga lahko uredimo v nekaj zaporednih tednih ali celo dneh.

Prav tako kot je pomemben čas, pa je pomembno, da pred temeljitim urejanjem doma dobro razmislimo ali si oblikujemo kar vizijo svojega idealnega doma in življenja. Pomagamo si lahko z vprašanji: zakaj želimo pospraviti, kako se želimo počutiti v svojem domu in kako želimo preživljati čas. Več o tem, kako pospraviti dom enkrat za vselej, sem napisala tukaj.

Neurejenost doma je velikokrat vzrok za stres, slabo voljo, izčrpanost, lahko tudi napetost v odnosih. S pospravljanjem na en mah boste pretrgali začarani krog.  Če zapišem zelo neposredno, pospravljanje samo po sebi ni vedno čarobno, čaroben pa je občutek, ko s pospravljanjem pridemo do konca.  Zato si vzemite čas in odstranite vse, kar vas ne radosti ali česar ne potrebujete, uredite stvari, ki jih boste obdržali,  in poiščite ustrezne rešitve za shranjevanje. Ko razbremenimo prostor, omare in predale, zelo  razbremenimo tudi sebe.

Tina Markun

Urejanje in organizacija doma, certificirana svetovalka po metodi Konmari