Pred kratkim sem se vrnila z Japonske, kjer sem imela priložnost sodelovati na seminarju za svetovalce za organizacijo prostora po metodi Konmari. Obisk Japonske je bil že dlje časa na mojem seznamu želja, toda nikoli si nisem mislila, da bom japonsko kulturo, način življenja in miselnost imela priložnost spoznavati na tako edinstven način, kot je ob urejanju prostora in filozofije Konmari. Skrbno načrtovani program in srečanja s posebnimi gosti na različnih koncih dežele vzhajajočega sonca so bili izjemna izkušnja, ki je zaznamovala tako moje delo kot tudi mene osebno.

Po obisku Japonske bolje razumem, zakaj so japonska kultura, oblikovanje ter način življenja in razmišljanja navdih zahodnemu svetu ne samo pri urejanju in organizaciji prostora ali oblikovanju, ampak tudi za nove tehnološke rešitve in razvoj, poslovne modele in navsezadnje za življenjski slog in duhovne prakse.

Pred prihodom v meni popolnoma neznano deželo mi je bila najmanj neznana, a nikoli doživeta v živo izčiščenost prostora. Tradicionalne japonske zgradbe, templji in svetišča so obdani z izredno lepo negovanimi vrtovi in parki.

Nobene odvečnosti, elegantna preprostost in le premišljeno izbrani predmeti na skrbno določenih mestih ustvarjajo harmoničnost, ki ugaja očem in občutkom. Tudi v kulinariki je ogromno pozornosti do detajlov in malo dodanega, začimb skorajda ni. Japonci s svojimi navadami, prisotnostjo v trenutku in vsakodnevnimi  obredi gojijo hvaležnost in spoštovanje do skupnosti, narave in tudi predmetov. Morda je prav v tem skrivnost urejenosti, ki se odraža v redu in disciplini, pa tudi v zanesljivosti, točnosti in učinkovitosti, da ne omenim čistoče. Joj, kako je vse čisto. Japonci so tudi nadvse marljivi in umirjeni. Nikjer nisem občutila naglice in povsod sem se počutila tako zelo varno, tudi v 14-milijonskem Tokiu.

Ko sem se vrnila, sem bila gostja v podkastu Deloindom. Moderatorka pogovora arhitektka Nina Štajner me je vprašala, kako Slovenci v svojih domovih pri delu z menoj  sprejemajo miselnost, da pri temeljitem pospravljanju v domu ostane le tisto, kar nas radosti. Bolj ko razmišljam o tem, bolj se mi zdi naravno, da se v tako osebnem prostoru, kot je naš dom, obdamo s stvarmi, ki jih imamo radi. Tu ne gre za kriterije, koliko česa naj bi imeli, ali za trende, kaj vse potrebujemo, ampak za zelo oseben pristop. Prav ta miselnost spreminja naš odnos do stvari in do tega, kako živimo. In le tako naše hiše ali stanovanja postanejo dom, v katerem lahko dobro živimo in uspevamo. Ko dom izčistimo do te mere, da smo obdani s stvarmi, ki jih imamo radi, sta urejenost in red samoumevna. Reči, ki jih imamo radi, pa dobijo pravo mesto in v njih lahko uživamo. Za nekoga so to lepe obleke, za druge bogata knjižnica, za tretje slikarska oprema ali pribor za šivanje. Še pomembnejša pa so občutja: razbremenjenost, več energije, notranji mir, nove ideje, veselje, olajšanje, svoboda, ponos ali kot se je izrazila gospa, s katero sva nedavno končali urejanje njenega doma: »Prej sem se utapljala in dušila v vseh stvareh, ki so se nam nakopičile v desetletjih bivanja v naši hiši, zdaj pa je dom postal nepopisno prijeten in je spremenil tudi način, kako se doma pogovarjamo in kako potekajo skupna kosila.«

In ravno to je bistvo temeljitega pospravljanja: kako živimo, kako preživljamo čas. Japonci to imenujejo »kuraši«, kar dobesedno pomeni preživljanje časa od sončnega vzhoda do sončnega zahoda.

Tina Markun

info@tinamarkun.si  

Urejanje in organizacija prostora, certificirana svetovalka za metodo Konmari