Če ste kdaj v svojem domu naredili kakšno majhno spremembo, na primer prestavili kos pohištva na drugo mesto, zamenjali sliko na steni ali dekor, potem veste, da tudi majhne spremembe lahko zelo spremenijo vzdušje v prostoru. Naše oči iščejo estetiko in simetrijo, ker ustvarjata harmoničnost.

Za polepšanje doma nikoli ne boste zgrešili s šopkom. S svežim cvetjem, poganjki zelenja ali krajšimi vejami lahko hitro in preprosto popestrite prostore in dvignete razpoloženje. Rože imam zelo rada. Imamo jih ob hiši, na zelenjavnem vrtu, na okenskih policah in tudi v notranjih prostorih. Maja imamo na vrtu veliko šmarnic, ki so prav te dni v polnem cvetenju.

Ko s strankami urejamo dom, se v procesu pregledovanja in organiziranja pokažejo priložnosti za izboljšave v estetskem in praktičnem smislu. To so lahko zelo majhne spremembe ali dodatki, ki prostor osvežijo in polepšajo. Zbrala sem tri predloge:

Poenotenje obešalnikov v garderobni omari

Ko so obešalniki enakega videza, omara učinkuje bolj skladno in urejeno, saj smo oblačilom različnih barv in dolžin dodali skupni imenovalec in vsi kosi so na isti višini. Na trgu je veliko izbire. Leseni so lepi, ker so iz naravnega materiala. Ker so močnejši, so primerni za obešanje tudi težjih oblačil (plaščev ali jaken). Pomanjkljivost lesenih obešalnikov je, da vzamejo nekoliko več prostora. Plastični so lahki in tanjši, zavzamejo manj prostora, so pa šibkejši. Zanimivi so žametni, ker oblačila z njih ne drsijo, so dovolj močni in tanki, zato ne zavzamejo veliko prostora. Torej, kakšne izbrati? Take, ki so vam najbolj všeč, seveda.

Na nočni omarici naj bodo samo skrbno izbrani predmeti

V spalnici preživimo približno tretjino življenja, zato je pomembno, da je ta prostor udoben, sproščujoč in urejen. Na nočni omarici naj ne bo naključnih predmetov, ampak skrbno izbrane in lepe stvari.  Na primer bralna lučka, knjiga, ki jo trenutno berete, okrasni predmet, ki ima za vas tudi čustveno vrednost. Če uporabljate telefon tudi kot budilko, predlagam, da si omislite dobro staro budilko, za telefon pa v stanovanju določite stalno mesto zunaj spalnice, kjer ga tudi polnite.

Utišajte vizualni hrup

Poglejte po prostorih in predvsem po odlagalnih površinah, kjer imate več predmetov, ki so vidni in moteči. Omislite si lepe manjše košare, zaboje ali pladnje, v katerih shranjujete reči po smiselnih kategorijah, jim določite mesto in jih tako omejite. To so na primer reči, ki ji vzamete s seboj, ko si pripravite torbico (denarnica, očala, kozmetična torbica), pisala, kabli za polnjenje elektronskih naprav itd. Tudi v kopalnici ali kuhinji imamo veliko različnih izdelkov, ki so običajno opremljeni še s kričečimi napisi. Tudi te lahko »utišamo«, tako da jih postavimo v zaboje.

Imate tudi vi kakšen nasvet, kako preprosto in z malenkostmi polepšati dom?

Vesela bom tudi vaših predlogov, katere teme za ureditev doma vas najbolj zanimajo, da jih vključim v naslednje novičnike. Če imate kakšno vprašanje ali če si želite svetovanje in pomoč za organizacijo doma ali posameznega prostora, se lahko dogovorimo za termin za informativni telefonski klic.

info@tinamarkun.si  

Lepo vas pozdravljam.

Tina

Urejanje in organizacija prostora, certificirana svetovalka za metodo Konmari