Pospravljanje po metodi Marie Kondo je tako učinkovito, ker s postopnimi in preprostimi koraki pregledate, organizirate in uredite celoten dom v razmeroma kratkem času. Rezultati urejenega doma niso le lepi in praktični prostori, ampak jih je še veliko več.

“Oblačila na tem kupu niso za žensko, kakršna želim biti,” je bila jasna moja stranka ob pogledu na kose, ki se niso uvrstili med oblačila, ki jih želi obdržati. Imeti jasen odgovor na vprašanje, zakaj pospravljamo in kako želimo živeti, je bistveno, preden se lotimo praznjenja omar, polic in predalov. Dom urejamo in organiziramo za osebo, kakršna želimo postati. Urediti svoje stvari je prvi korak, da lahko zaživimo življenjski slog, kakršnega si ga želimo.

Pospravljanje ima veliko moč

Z vsako izkušnjo pri svetovanju za ureditev doma “enkrat za vselej” lahko z večjo gotovostjo trdim, da ima urejen dom res veliko moč in da spreminja. Ko iz kaotičnega in natrpanega prostora nastane urejen in umirjen, najprej občutimo veliko olajšanje. V organiziranem domu imamo več časa, volje in energije, smo bolj ustvarjalni in pozitivni. To se odraža v zadovoljstvu in počutju ter v tem, kako poteka naš dan, kako se vedemo in kako preživljamo čas.

Način pospravljanja je sistematičen in obvladljiv, cilj pa dosegljiv

Temeljitega pospravljanja po metodi Marie Kondo se lotimo po korakih: odločitev, razmislek in pregled stvari po kategorijah (in ne po prostorih) po točno določenem vrstnem redu. Razmislek nam pomaga, da imamo jasen cilj, določen vrstni red pa nam omogoča strukturiran pristop, da pospravljanje resnično zaključimo. Kriterij pri pregledovanju je, da se osredotočimo na stvari, ki jih želimo obdržati. To pa so tiste, ki nagovarjajo naše srce in jih res potrebujemo.

Pospravimo enkrat in naenkrat

Marie Kondo je zapisala, da je življenje prekratko, da bi stalno pospravljali, zato s tem opravimo enkrat za vselej. Tako bo razlika vidnejša in občutnejša, kot da bi pospravljali večkrat po malem. Proces ureditve doma pa vpliva tudi na sprejemanje odločitev in prepoznavanje prioritet ter spreminjanje navad in našega odnosa do stvari.

Ko boste občutili, kako je bivati v temeljito urejenem domu, ni poti nazaj

Kdor temeljito pospravi svoj dom, si ne predstavlja več, da dom ne bi bil urejen. Občutki razbremenitve in nadzora, da stvari upravljamo mi, ne pa one nas, prinašajo jasnost in umirjenost. Urejen dom z lahkoto vzdržujemo. Tudi čiščenje bo hitreje in lažje opravljeno, pa če to delamo sami ali pa če imamo za čiščenje pomoč.

Pospravljanje z namenom

Urejen dom je le orodje, končni cilj pa je živeti polno. Svoj čas, energijo in pozornost lahko namenimo tistemu, kar nam pomeni največ, in zaživimo življenje, po kakršnem hrepenimo.

Kako pospraviti enkrat za vselej, lahko preberete na povezavi tukaj. 

Bi si želeli urediti dom z mojo pomočjo?

Če imate kakšno vprašanje ali če si želite svetovanje in pomoč za organizacijo doma ali posameznega prostora, se lahko dogovorimo za termin za informativni telefonski klic.

Rezervacija termina: info@tinamarkun.si  

Tina Markun

Urejanje in organizacija doma, certificirana svetovalka po metodi Konmari