Spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje začnimo s pospravljanjem

Spomladansko čiščenje ima smisel, poznajo ga različne kulture, lahko je neke vrste običaj ali celo obred in je tudi povezano z naravo. Tako kot se z daljšimi in toplejšimi dnevi prebuja narava, tudi ljudje spomladi dobimo nov zagon in smo bolj motivirani. To je čas, ko pospravimo topla oblačila in obutev, jih pregledamo, očistimo in prevetrimo garderobno omaro. Stvari razdelimo na kategorije, ker je pregledovanje manj stvari naenkrat bolj obvladljivo. Na manjše kategorije razdelimo tudi preostalo, kar želimo pregledati, na primer reči za vrt na orodje, cvetlične lonce, dekoracijo, zunanje pohištvo itd.

Spomladansko čiščenje in pospravljanje sta različni opravili

Pospravljanje obsega pregledovanje stvari, vračanje na svoje mesto ali določitev mesta, če ga še nimajo. Pospravljanje je neke vrste soočanje s samim seboj, zato je včasih težko in utrujajoče; tako stvari raje samo organiziramo in shranimo, ne da bi jih pregledovali in se odločali, kaj z njimi. Pri čiščenju pa se ukvarjamo z odstranjevanjem nečistoče, kar opravimo  neprimerljivo hitreje in z manj napora, če je dom pospravljen. Po podatkih Mednarodnega združenja profesionalnih organizatorjev v urejenem in organiziranem domu za čiščenje potrebujemo 40 odstotkov manj časa.

Temeljito pospravljanje ni isto kot vsakodnevno pospravljanje

Temeljitega pospravljanja se lotimo enkrat in to naj bo dovolj za tako dolgo, dokler si ne zaželimo sprememb ali se začnemo pripravljati na drugačne okoliščine. Vsakodnevno pospravljanje pa je sprotno vračanje stvari na dodeljeno mesto. Če je dom temeljito pospravljen ter prilagojen našemu življenjskemu slogu in če imajo stvari svoje mesto, za sprotno pospravljanje res ne potrebujemo veliko časa in energije.

Čiščenje od zgoraj navzdol in od znotraj navzven

Tako kot velja, da se čiščenja prostorov lotimo od stropa do tal, velja tudi, da najprej počistimo zaprte in nato zunanje dele omar in predalov. Tako bodo že očiščene površine ostale čiste. Budistični menih Matsumoto Shoukei je v knjigi Menihov vodnik za urejen dom (A Monk’s Guide to a Clean House and Mind) zapisal, da je čiščenje oblika meditacije, ker se s tem, ko zaposlimo svoje roke, osredotočimo na sedanji trenutek in tako razbremenimo um.

Popolnosti ni

Matsumoto primerja čiščenje s pometanjem vrta, ko po končanem delu z drevesa padejo na vrt novi listi. Poudari, kako  pomembno je, da sprejmemo nepopolnost ne glede na to, kako se trudimo. Pri čiščenju in pospravljanju sta bolj kot popolnost pomembna naša miselnost in pristop do teh opravil, ki ju izbiramo sami.

Pospravljanje in čiščenje poživljata

Pomlad je s toplejšimi dnevi, več svetlobe in spremembami v naravi odlična priložnost, da prevetrimo naše domove, jih osvežimo, se osvobodimo vsega odvečnega in ustvarimo čas in prostor za nove priložnosti. Vsi se bolje počutimo v urejenem in čistem domu. Lepo urejen dom pomirja, razbremenjuje in poživlja. V njem se lažje sprostimo in osredotočimo, smo bolje razpoloženi, imamo boljšo samopodobo in jasnejše misli. O tem, kako se lotiti pospravljanja enkrat za vselej, sem pisala tukaj .

Tina Markun

Urejanje in organizacija doma, certificirana svetovalka po metodi Konmari