Organiziran dom je urejen in funkcionalen ter pomirjajoče in spodbudno okolje za lepo življenje. Dobro organiziran dom prispeva k dobremu počutju, zmanjšanju stresa, izboljšanju produktivnosti ter lažjemu vzdrževanju reda in čistoče. V lepo urejenem domu ne izgubljamo časa za iskanje stvari ali stalno pospravljanje brez konca in ne trošimo denarja za nepotrebne nakupe, prav tako nismo pod stresom zaradi nereda ali prenatrpanosti prostorov, kar je lahko zelo obremenjujoče.

Raziskava danskega Inštituta za raziskovanje sreče je na podlagi anketiranja več kot 13.000 ljudi iz desetih držav pokazala, da je več kot 70 odstotkov ljudi, ki so zadovoljni s svojim domom, tudi na sploh srečnih ter da domovi vplivajo na to, kako se počutimo in ravnamo.

Organizirati dom imamo za nekaj samoumevnega. Kar nekaj strank mi na prvem srečanju pove, da so njihovi prijatelji ali domači začudeni, da so poiskali pomoč za organizacijo doma, saj pospravljati vendarle zna vsak in to lahko stori sam. Na temo organizacije doma je tudi ogromno informacij. Na primer na Amazonu je na voljo na tisoče knjig, na internetu najdemo številne nasvete in videe, na temo organizacije doma so posneti tudi podkasti in TV oddaje. Pa vendar, ko je treba začeti in si vzeti čas, pospravljanje raje preložimo.

Nekateri zmorejo dom urediti sami, nekaterim ga ni treba, nekateri so zadovoljni s takšnim, kot je, pri nekaterih je pospravljanje (pre)pogosto na seznamu opravil in mu namenjajo veliko ali preveč časa, nekateri pa si želijo, da bi dom temeljito uredili in se končno posvetili stvarem, ki so zanje pomembne, a ne zmorejo sami. Ker ne vedo, kje se lotiti, ker je vsega preveč, ker se ne morejo ločiti od stvari, ker ne najdejo časa ali ker imajo v življenju druge prioritete.

Pri organizaciji ali urejanju doma gre za proces, ki ga boste lažje, hitreje in resnično zaključili, če imate poleg sebe nekoga, ki razume, kako živite, nato pa vas vodi skozi celoten postopek ureditve doma. Pri tem vam lahko pomaga profesionalni organizator.

Kot svetovalka za urejanje domov po metodi Konmari vodim, usmerjam, svetujem in pomagam drugim, da stanovanje ali hišo organizirajo enkrat in naenkrat. Pomagam vzpostaviti sistem in usvojiti veščine, da dom ostaja urejen tudi po zaključenem sodelovanju. Vsako srečanje je velik in viden napredek. Predlagam rešitve, ki upoštevajo tako prostor kot način življenja in poskrbim, da urejanje doma ni stresno ter da z urejanjem resnično zaključite.  Delo s svetovalko za urejanje domov po holistični metodi Konmari bi lahko primerjali z osebnim trenerjem – osebnega trenerja najamete, ker želite izboljšati telesno pripravljenost, svetovalko za ureditev doma pa zato, ker želite, da vas dom podpira in da se doma počutite kar se da dobro, predvsem pa da dom ni samo prostor, kjer živimo, ampak tudi prostor, kjer uspevamo.

Če vas zanima več, se lahko dogovorimo za telefonski klic. Pišete mi lahko na: info@tinamarkun.si

Tina Markun, Urejanje domov www.tinamarkun.si